בִמקוֹם - אתר לצעירים
 
 
 
כניסה לקהילת במקום
 
דואר אלקטרוני
 
סיסמה
 
שכחת סיסמה?
 
 
משתמש חדש?
 
 
 
 
לוח עבודה בקיבוץ.png
 
 
 

פיצול נחלה חקלאית ומשמעות בן ממשיך

דף הבית > יחסים >  פיצול נחלה חקלאית ומשמעות בן ממשיך
 
 
 

חברי מושבים רבים בישראל מחזיקים קרקעות שקיבלו בחכירה ממינהל מקרקעי ישראל לצורך עיבוד חקלאי. השטחים החקלאיים שהוקצו משתרעים על עשרות דונמים וחלק מהם נחשב כשטח אשר מיועד למגורים.

בשטח המגורים אפשר לבנות עד 3 יחידות דיור, בתנאי שהמתגוררים בהן מהווים משפחה אחת עם רצף דורות, החוכרים, אחד מהילדים שלהם ואחד מהנכדים. עד להחלטות החדשות של מינהל מקרקעי ישראל לא ניתן היה לבצע פיצול נחלה חקלאית למימוש או העברת הזכויות.

מהי המשמעות של בן ממשיך?

כדי להסביר את המשמעות של פיצול נחלה חקלאית צריך להבין את המושג בן ממשיך ולהבין שחוקי הירושה המוכרים, בהם ההורים יכולים להעביר את נכסיהם לילדים באופן שווה אינם חלים על העברת זכויות של החוכרים בנחלה לצאצאיהם.

לפי כללים שגובשו בעבר, בהחלטות של מינהל מקרקעי ישראל, החוכרים חייבים להחליט עוד בחייהם על מינוי בן ממשיך, שיגור בתחום הנחלה ושיחליף אותם בהפעלה ובבעלות על החקלאי לאחר מותם.

החוכרים צריכים לקחת החלטה קשה ומסובכת ולהעדיף את אחד הילדים על פני ילדיהם האחרים כדי להעניק לו את הזכות להיות בן ממשיך, דבר שעלול לגרום לתחושות תסכול, מריבות וסכסוכים בתוך המשפחה. 

המשמעות היא שהחוכר ואחר כך, הבן הממשיך ממשיכים להפעיל את הנחלה החקלאית בעצמם ואין כל דרך לפצות את הילדים הנוספים על ידי פעולה של פיצול שטח המגורים, העברת חלק מהזכויות ליתר הילדים או מכירת השטח וחלוקה של הכסף.

פיצול נחלה חקלאית – החלטות חדשות

לאחר שבמינהל מקרקעי ישראל הבינו את סוגית ההורשה הבעייתית הטמונה במינוי בן ממשיך, גובשו החלטות חדשות אשר מאפשרות לבצע הסדרה של הזכויות בנחלה החקלאית באופן שיאפשר לחוכרים לבחור אחד מתוך 3 מסלולים ולבצע פיצול נחלה חקלאית. ההסדרים החדשים יאפשרו לפצל את שטח המגורים, להפרידו מהשטח החקלאי ולבצע חלוקה או מכירה של הזכויות.

היבטים כלכליים של פיצול הנחלה החקלאית

החוכרים אשר מצטרפים להסדר באחד מהמסלולים משלמים דמי הסכמה או דמי רכישה למינהל מקרקעי ישראל. מדובר בהוצאת סכומי כסף גבוהים במיוחד, בהתחשב בעובדה ששוויה של נחלה עשוי לעמוד על עשרות מיליוני ₪. יחד עם זאת, ההסדרה מביאה הקלה ואפשרויות לפתרון בעיית הירושה והחלוקה של הנחלה החקלאית באופן שוויוני או פיצוי על הפסד של הילדים הנוספים כתוצאה מהחובה למנות בן ממשיך.

מלבד העלויות הכספיות יחולו על החוכרים תשלומים של מיסי מקרקעין - היטלי השבחה ומיסי רכישה כתוצאה מתהליך הפיצול של הנחלה החקלאית.

חשוב לדעת שהצטרפות להסדרים משמעותה תהליכים ארוכי טווח הכוללים חתימה על הסכמים ואישורים של תוכניות הפיצול, עד ליישום מלא של ההחלטות.

לסיכום, זכויות בנחלה חקלאית המועברות לבן ממשיך גורמות לבעיות מורכבות ביחסי הורים וילדים בתוך המשפחה. מינהל מקרקעי ישראל מציע הסדרים שיסייעו להסדיר סוגייה מורכבת זו אך הם כרוכים בעלויות גבוהות לחוכרי הנחלה החקלאית.