בִמקוֹם - אתר לצעירים
 
 
 
כניסה לקהילת במקום
 
דואר אלקטרוני
 
סיסמה
 
שכחת סיסמה?
 
 
משתמש חדש?
 
 
 
 
לוח עבודה בקיבוץ.png
 
 
 

חברה למען החברה

דף הבית > איכות הסביבה >  חברה למען החברה
 
 
 

בגדים ישנים, מוצרי חשמל, כלים, ספרים, מזרנים - וכמעט כל חפץ משומש אחר שתוכלו להעלות בדעתכם - מונחים בחלל גדול. נשמע אולי כמו אוסף של פסולת, אבל קבוצת סטודנטים ממכללת ספיר הצליחה להפוך את הפסולת הזו למשאב קהילתי. במשך יותר משנה פועלת באזור עוטף עזה "חברה בעם" - פרוייקט סביבתי קהילתי, שהתחיל מחנות יד שניה במכללה והתרחב למערך מיחזור בקיבוצי הסביבה.
הפרויקט הוקם על ידי ארגון "בית הלל" בשיתוף היחידה למעורבות חברתית שבמכללת ספיר ומשלב אקטיביזם חברתי ואקולוגי - תרומה לקהילה
צילום: אוהד אריכא
 
ולסביבה בכפיפה אחת. הרעיון נולד בפסח 2008,
כשהיוזמים שלחו מיילים בתפוצה רחבה בזו
הלשון: "אם אתם מנקים את הבית ויש לכם דברים
לזרוק לפח, אנחנו ניקח". בתוך זמן קצר התקבלו
מאות תגובות אוהדות מכל רחבי הארץ, ובהתאם
להן נבנה מסלול של טיול ואיסוף. במשך המסע,
שארך שלושה ימים וגם תועד בסרט וידאו, נאספו
טונות של חפצים מאנשים שפתחו דלת לפרויקט.
 
מרבית החפצים שניתן לעשות בהם שימוש-חוזר
נמכרים במחיר סמלי בחנות היד השניה במכללה,
המופעלת באופן קבוע על ידי מתנדבים במהלך
שנת הלימודים. "ניסינו למצוא פתרונות מיחזור
לדברים שלא יכולים להגיע ליד שנייה", מספרת
רקפת רז, סטודנטית לעבודה סוציאלית
המתגוררת במפלסים ומתנדבת בפרוייקט.
"התחלתי לחפש גופים בארץ שעוסקים במיחזור כמויות גדולות של בגדים, מוצרי פלסטיק, ספרים, ניירות". במהלך החיפושים למדה רקפת שמיחזור הוא נושא לא פשוט ולא נגיש לאדם הפרטי, שלא יטרח לבצע את התחקיר המעמיק שביצעה היא. לאחר עבודה קשה נוצרו יחסי גומלין עם מפעלים שממחזרים בגדים משומשים, מזרנים ועוד, וכמעט לכל החפצים נמצאו פתרונות.
 
 
"השאיפה היא ש'חברה בעם' תפעל גם מחוץ לקמפוס", מציינת רז, ומדווחת על ירידים מוצלחים בקיבוצים בהם נמכרו בגדי יד שניה וספרים. היא מספרת גם על התוכנית להקים מרכזי מיחזור, ועל תהליך שמטרתו להביא למצב בו כל קיבוץ יתחיל להפריד את הפסולת במקור, בשלב הזריקה לפחים.
ואכן, ביוזמת הקבוצה ובתמיכת המועצה האזורית שער הנגב מתחיל להיבנות בקיבוצי הסביבה מערך מיחזור, ובבמפלסים כבר נערכה פגישה שמטרתה היתה להעלות את המודעות של בני הנוער לנושא. אייל מצליח, מנהל בית הלל במכללת ספיר ויוזם הפרויקט, מגלה שהכוונה היא בין היתר גם לחבר את הסטודנטים - דרך תהליך המיחזור - לקהילה המקומית ולקיבוץ בו הם מתגוררים בתקופת הלימודים. "אנחנו רוצים לחבר את הסטודנטים למרקם החברתי של הקיבוץ, כדי שיעברו שלוש שנים משמעותיות גם ביישוב בו הם נמצאים, במובן של שינוי אורחות חיים ותרומה לקהילה", הוא מסכם.
 
 
אם אתם כבר בקטע של ירוק, בואו תלמדו איך להכין קומפוסט או איך לחסוך במים בגינה