כניסה לקהילת במקום
 
דואר אלקטרוני
 
סיסמה
 
שכחת סיסמה?
 
 
משתמש חדש?
 
 
לוח עבודה בקיבוץ.png
 
 
 

הקיבוץ "המתחדשיתופי"

דף הבית > הסיפורים שלכם >  הקיבוץ "המתחדשיתופי"
 
 
 

 

נמרוד מדר, מזכיר קיבוץ ניר אליהו, מספר על "הקיבוץ המתחדשיתופי", וקורא להפסיק לחפש מי צודק יותר, ולהתאחד על מנת לחזור ולהיות מתווי דרך בחברה הישראלית שמחפשת ערכים, צדק חברתי, סולידריות וערבות הדדית

 

 
ארכיון ניר אליהו:יציאת מצרים

ארכיון ניר אליהו יציאת מצרים

 

ראשית, על עצמי: אני קורא באדיקות את "במקום" ואת העיתונות הקיבוצית בכלל, אני אדום בנשמה גם בקבוצה וגם בערכים, הספקתי לחוות את הלינה המשותפת עד גיל 3 ואני מסתכל בערגה נוסטלגית על כל סרטי התעודה שנעשו בעשור האחרון על הקיבוץ ובקנאה על אותם קיבוצים שהצליחו להמשיך ולבחור בדרכם השיתופית ואגב כך גם להצליח ולשגשג. בעבורי, הניסוי של "ילדי השמש" הצליח ואני לא מתנצל ולא מתבייש על שגדלנו כך. ובכל זאת, אני גם מזכיר קיבוץ שהיה שותף מלא לשינוי באורחות החיים בקיבוצי ומעבר למודל של "קיבוץ מתחדש". 
 
הכיצד? ברשימה זו אציג בפניכם את המודל שיישמנו בניר אליהו, שאני קורא לו "הקיבוץ המתחדשיתופי", שהוא בעיני הכלאה של ה"קיבוץ המתחדש" וה"שיתופי" שמנסה לקחת את הטוב משני העולמות:
בקיבוץ המתחדשיתופי שלנו פועל חדר אוכל מדי צהריים ובחגים והחברים לא נטשו אותו על אף שהם משלמים מחיר עלות אמתי על הארוחות. בערבים – הכלבו הפך ל"מקום המפגש" החליפי. בניגוד לתחזיות הקודרות ממשיכים להתקיים אצלנו "נהג הבית" ו"סידור הרכב", המאפשרים ניידות גם למי שידו אינה משגת לקניית מכונית, וגם המכבסה עדיין עובדת בניצוחה של גמלאית נמרצת. הספרייה חזרה לפעול דווקא אחרי השינוי, וכעת אנו עמלים על חידוש פעילות חדר המלאכה והמתפרה כמרכז תעסוקה לגיל השלישי. 
 
הפנסיונרים הם המרוויחים הגדולים של השינוי (אם לשפוט ע"פ היתרות בתקציב הכולל) והם גאים להזדקן בקיבוץ בכבוד, כשכמעט מחציתם בוחרים להמשיך ולעבוד במתכונת כזו או אחרת ובכך מגשימים את האידאל של "חברה ללא פרישה". הפנסיה התקציבית ופנסיית המטרה כמעט והוכפלו מאז יצאנו לדרך השינוי ובעת הצורך – הסיעוד ממומן רובו ככולו ע"י הקיבוץ.
אצלנו יש צדק-חברתי! יש סבסוד למגורי הבנים בצבא ובתקופת הלימודים האקדמיים והקיבוץ לא התנער ממחויבותו לחבריו וממשיך לסייע לצעיריו במענקי לימודים וחתונה ע"פ מפתח הוותק של ההורים, "זוכר" את ימי החופשה ("שבתות") והמחלה שנצברו לפני השינוי ופודה אותם כשהחבר/ה נזקק/ת להם. 
יש המחלקים את התנועה הקיבוצית בין "מתחדשים" ל"שיתופיים". מהניסיון המקומי שלנו ב"קיבוץ המתחדשיתופי", רב הדומה על השונה בינינו לבין הקיבוצים השיתופיים המסורתיים

החגים בקיבוץ המתחדשיתופי זוכים לעדנה ואפילו הלוויות (לא עלינו) הן מפגן קהילתי מרשים.

הקוסמטיקה, המניקור-פדיקור והספרית (שמספרת בבתים) - כולם עוד עובדים, אך כיזמות עצמאיות של חברים. "קופת הבית" עוד קיימת, החצרן על הטרקטור הלבן וב-1 במאי מנקים את הברֵכה.

בית הנעורים ממשיך להיות הלב הפועם של הקיבוץ, ילדי הקיבוץ מתחנכים בחינוך המשותף, הולכים לתנועת נוער ועודם חוד החנית של התרבות הקיבוצית. הם מתגייסים לטובות שביחידות צה"ל, וחלקם מקדימים ומבצעים שנת שירות. עלות החינוך בקיבוץ משוקללת ברשת הביטחון המשפחתית כך שכל המשפחות תוכלנה לחנך ילדיהן בקיבוץ ובבתי הספר האזוריים. 

 

בחינוך המיוחד ובבריאות משלמים השתתפות עצמית סמלית למניעת הבזבוז ואת חלק הארי משלם הקיבוץ. טיולי המשפחות חזרו לאפנה ויש רנסנס אפילו להשתתפות החברים בוועדות השונות: לאחרונה הקימו מספר נקלטים "צוות וולונטרי לבטיחות בדרכים", כשביזמת הוותיקים הוקם "הצוות לשימור אתרים".

 

ואולי הכי משמח – בקיבוץ שלנו רוב רובם של הבנים חוזרים ונקלטים לחברות מלאה בקיבוץ.

יותר מכך – אנו קולטים משפחות צעירות ואיכותיות שעומדות בתור ארוך על מנת להצטרף, וזאת למרות שעליהן לשלם על כך ממיטב כספן ובידיעה שכחלק מהערבות ההדדית יהיה עליהן לשלם מסים פרוגרסיביים משמעותיים של אלפי שקלים בחודש, ושהבית שיבנו ממיטב כספם יהיה שייך לקיבוץ. בכל זאת, הביקוש עולה עשרות מונים על ההיצע, וזאת "מפה לאוזן" בלבד.

מכל אחד לפי יכולתו לכל אחד לפי צרכיו

 

בקיבוץ המתחדשיתופי שלנו מתקיימת האמרה הנושנה: "מכל אחד כפי יכולתו – ולכל אחד לפי צרכיו". מס האיזון – שנועד לאזן גם את התקציב וגם את הפערים – מונע הבדלי מעמדות חדים.

האבטלה נמוכה אפילו מהממוצע בת"א, מדי שנה עולה ההכנסה מעבודת החברים שבאה לידי ביטוי במסים הפרוגרסיביים, ולאט לאט עולה רמת החיים של החברים ללא פגיעה בשירותים.

את השיפור בשביעות הרצון מהחיים בקיבוץ אנו רואים מדי שנה בסקרים ובמשוב החברים.

כמובן שלא הכול מושלם בגן העדן המתחדשיתופי. עניין "המדרון החלקלק" תמיד נמצא שם –טבע האדם הוא לרצות יותר וישנם קולות שקוראים כל העת להפחית מסים ולהפחית סבסודים,

אך את הבחירה מחדשים החברים מדי שנה באספת התקציב ובקלפי, ונותנים גושפנקה ציבורית ודמוקרטית לדרך הקיבוץ והשיתוף. 

כמו בכל קיבוץ מסורתי "ביקורת המדרכות" חיה וקיימת, והטענות לאנשי ההנהלה, השירות והתשתיות לא נעלמו מן העולם. הקיבוץ מתחבט בסוגיות תכנון ומבנה ארגוני, חוב נידחה וגירעון אקטוארי, ומה לעזאזל עושים עם הגזירות בנושא ביטוחי הסיעוד הקולקטיביים?

בקיצור, עוד עבודה רבה לפנינו, אבל הדרך סלולה והולכים אנו בה יחדיו, כשהחזון ברור, האופק לפנינו והשמיים הם הגבול!

 

לסיכום

יש המחלקים את התנועה הקיבוצית בין "מתחדשים" ל"שיתופיים". מהניסיון המקומי שלנו ב"קיבוץ המתחדשיתופי", רב הדומה על השונה בינינו לבין הקיבוצים השיתופיים המסורתיים. אולי החשוב מכל הוא שנפסיק לחפש מי נכון יותר וצודק יותר, ונתאחד על מנת לחזור ולהיות מתווי דרך בחברה הישראלית שמחפשת נואשות כיוון אחר – מחפשת ערכים, צדק חברתי, סולידריות וערבות הדדית. לאחר קום המדינה איבדנו את ההובלה בעיקר בשל הפילוג הפנימי שקרע את התנועות הקיבוציות דווקא כשהיו אמורות להיות בשיא כוחן. עתה, לאחר שצלחנו שני עשורים משבריים, הגיע הזמן להפסיק להתנצל ולחזור להוביל להיות עמוד האש לפני המחנה המבולבל של העם במדינת ישראל.