בִמקוֹם - אתר לצעירים
 
 
 
כניסה לקהילת במקום
 
דואר אלקטרוני
 
סיסמה
 
שכחת סיסמה?
 
 
משתמש חדש?
 
 
 
 
לוח עבודה בקיבוץ.png
 
 
 

קיבוץ ירוק - כך מייצרים חשמל בקיבוצים וחוסכים

דף הבית > איכות הסביבה >  קיבוץ ירוק - כך מייצרים חשמל בקיבוצים וחוסכים
 
 
 

המגמה הירוקה כובשת את העולם בסערה - היא שולחת את אצבעותיה הסביבתיות והמיטיבות אל בתי עסק כמו גם אל בתים פרטיים, בערים, במושבים ובשאר הישובים. אבל למרות התאמתה כמעט לכל סוג של ישוב או התיישבות, אם יש סוג ישוב עליו הפקת האנרגיה האלטרנטיבית תפורה "בול" וללא כל ספק, ישוב זה הוא הקיבוצים הפזורים ברחבי ישראל, במיוחד קיבוצי הדרום. הסיבות לכך הן רבות, חלקן - ידועות וגלויות מיד לעין, ואילו חלקן האחר מורכב יותר ואף תלוי, ספציפית, בקיבוץ עליו מדובר.

מדוע ייצור חשמל בדרך אלטרנטיבית נחשב לכורח המציאות?

עם השנים, גוברת המודעות לכך כי ייצור חשמל בדרך הקונבנציונאלית פוגע בסביבה ברמות השונות ולטווחי הזמן המשתנים. במקביל לזיהום האוויר ולפגיעה הסביבתית המיידית אשר יוצר ייצור חשמל "מסורתי", מדובר בהשלכות ארוכות טווח יותר, כמו התדלדלות משאבי כדור הארץ ופגיעה בשכבת האוזון אשר מביאה (כך על פי המומחים) להתחממות כדור הארץ ולשינויי האקלים, אותם אנו חשים ביתר-שאת בשנים האחרונות. על בסיס נזקים עובדתיים אלה נוצר צורך למצוא מקורות אנרגיה חלופיים מתחדשים, שאינם מתכלים ואף כאלה שאינם מזהמים את הסביבה או פוגעים בה באופן חמור. אל בין הדרישות וההתוויות הללו מתברג ייצור חשמל מהשמש (הפקת אנרגיה סולארית) באופן המושלם.

מדוע דווקא הקיבוצים צריכים לקפוץ על המגמה הסולארית?

כאן, התשובה מורכבת ממספר רבדים:

הרובד האידיאולוגי - מאז ומתמיד נחשבו קיבוצים למובילי מגמות חדשניות שונות, הרבה לפני שאנשי העיר יכלו להרשות לעצמם להצטרף אליהן. המבנה הקיבוצי מאפשר לבני הקיבוצים ליהנות מחופש פעולה ומגיבוי גדול יותר מאשר יכול לזכות בו האדם הפרטי, ולכן, אך טבעי הדבר כי טווח יכולת אימוץ המגמות החדשות של בני הקיבוצים בקיבוצים עצמם הוא גדול יותר מזה של העירונים.

הרובד המעשי - אחת מדרישות הסף להתקנת פאנלים פוטו-וולתאיים לצורך ייצור אנרגיה סולארית היא גג גדול, אשר בקיבוצים ישנם בשפע - לא רק של בתי מגורים ומבנים מרכזיים (כחדר האוכל) אלא גם גגות של חממות, רפתות ולולים.

הרובד המשתלם - היחס בין הוצאותיו על חשמל של קיבוץ הכולל מאות חברים לבין בית פרטי יכול להגיע לפי מאות ואף אלפי אחוזים. מצד שני, יכולותיו הפיננסיות של קיבוץ, אף הן גדולות בהרבה מאלו של משפחה עירונית רגילה, כך שמאיזה כיוון שלא תסתכלו על זה, לקיבוץ משתלם "לייצר" את כל החשמל שלו (או, לפחות, חלק גדול ממנו) בעצמו, הרבה יותר מאשר משתלם למשפחה עירונית בעלת בית פרטי לעשות זאת.

בשורה התחתונה:

הפקת חשמל אלטרנטיבית ממקורות אנרגיה נקיים ומתחדשים היא העתיד, וכל המגמות העדכניות מנתבות אותנו לשם. מאחר וכך, רצוי כבר כיום, להתחיל ולהתכונן לשינוי זה, להתעניין במערכות השונות, בגישות השונות לפתרון וכד', על מנת שלא להגיע לקו הסיום, כאשר אתם נלכדים בצוואר הבקבוק של הפופולאריות של הפקת האנרגיה הסולארית.