בִמקוֹם - אתר לצעירים
 
 
 
כניסה לקהילת במקום
 
דואר אלקטרוני
 
סיסמה
 
שכחת סיסמה?
 
 
משתמש חדש?
 
 
 
 
לוח עבודה בקיבוץ.png
 
 
 

מלחמות השיוך

דף הבית > בקיבוץ >  מלחמות השיוך
 
 
 

ההחלטה של מנהל מקרקעי ישראל להקפיא את אישורי הבנייה לקיבוצים היא תגובה לניסיונות של קיבוצים לעקוף את החלטות בג"ץ בעניין שיוך הדירות. חשוב שהקיבוצים השיתופיים ידעו שההקפאה לא חלה עליהם. אמרי רון עושה סדר במלחמות השיוך

מאת:  אלעד הן / קיבוץ משעול
צילום: ~Ori

אחת מהשיחות החמות בתנועה הקיבוצית כרגע היא על הקפאת אישורי הבנייה לקיבוצים שעליה הוחלט במנהל מקרקעי ישראל. מוסדות התנועה נאבקים כנגד ההקפאה ומשתמשים במונחים דרמטיים כגון "הספר הלבן". שוחחתי עם אמרי רון ממשמר העמק, שעסק לא מעט בנושא הקרקעות ומנהל מקרקעי ישראל, כדי להבין מה העניין, מדוע הוחלט על ההקפאה והאם יש צדק בטענות השונות שמשמיעים המנהל והתנועה.

אמרי, מה עומד במרכז המחלוקת בין התנועה הקיבוצית למנהל מקרקעי ישראל?

אמרי רון: "העניין שעומד במחלוקת בין התנועה הקיבוצית ומנהל מקרקעי ישראל הוא שיוך הדירות. בשביל לעשות את השיוך המלא שיעביר את הבעלות על הדירה ויאפשר למכור, להוריש, ולשעבד אותה כנגד הלוואה מבנק, נדרש כל חבר לשלם למנהל 33% מערך הקרקע של הדירה, כי בעיני המדינה זאת נחשבת קנייה.

"התנועה הקיבוצית טוענת שזה סכום עצום ומציינת שבעיר חוכר שמעביר דירה לבעלותו משלם רק 3.75% מערך הקרקע. מול הטענה הזאת אומר מנהל מקרקעי ישראל שהעירוני שילם על הקרקע בזמן הקנייה כי מחירה מגולם במחיר הבית. הקיבוצים לא שילמו עבור הקרקע אלא שילמו סכום של 12 ש"ח לדונם על הנחלה לשנה שזה נמוך מאוד מול מחירי השוק. הוויכוח נמשך עד שלפני שנה בג"ץ הכריע לטובת המנהל ותקע מסמר כמעט אחרון בארון הוויכוח".

אז למה העניין לא הסתיים שם?


"ולוולה מתנגד לשיוך הדירות וכך הנהגת התנועה משדרת שהיא לא רוצה שיוך מלא אלא רק שיוך פנימי שמבטיח את זכות המגורים אבל לא זכויות מכירה, השכרה והורשה. אלא שברקע עומדת הצעה בקיבוצים לעשות דבר שנקרא 'שיוך חוזי', לפיו הקיבוץ יקנה את הזכויות של המנהל והמנהל 'יצא מהקיבוץ'. מהלך כזה ייתן לקיבוץ נכס אדיר. כל בית יכול להיות שווה חצי מיליון דולר וניתן יהיה למכור אותו ולשעבד אותו בשביל הלוואה.

"די ברור שאם השיוך הפנימי היה מסתכם בהבטחה של הקיבוץ לחבריו שכל דירה שייכת לחבר ולא ניתן לגרש אותו אז הכול היה תקין והמנהל לא היה מתערב. גם אם היו אומרים שהקיבוץ ירכוש את הזכויות וכל שיוך לחברים ידרוש חתימה של המנהל, המנהל היה מסכים.

"בינתיים המנהל ראה שבקיבוצים מסוימים נהוגה השכרת דירות, ושיש אפילו עוזבי קיבוץ שגרים בתל אביב או רמת גן ויש להם, כביכול, זכויות על דירת ההורים, והם משכירים אותה. מה שקרה זה שחלק מהקיבוצים כבר עשו את השיוך החוזי ועקפו את מנהל מקרקעי ישראל. החברים חתמו על חוזה מול הקיבוץ ולא מול המנהל. מנהל מקרקעי ישראל אומרים אמירה פשוטה מול זה: האגודה השיתופית היא חוכרת ולא רשאית להתנהג כאילו היא בעלים".

למה הקיבוצים עשו את המהלך הזה?

"הם קיבלו את ההחלטה לעשות את זה כי היו כמה עורכי דין מפורסמים שהסתובבו בקיבוצים והסבירו שעוד רגע זה יהיה חוקי".

וזה הביא להקפאת אישורי הבנייה?

"כן. בתגובה לזה, המנהל הקפיא את אישורי הבנייה לכל התנועה הקיבוצית. הקיבוצים שביצעו את השיוך החוזי בבעיה רצינית כי הם כבר התחייבו להרבה חברים שהדירות שלהם וכעת התשלום כדי להסדיר את זה הוא עצום".

מה חשוב שהקיבוצים ידעו מכל זה?

"ראשית, אני מאחל לקיבוצים המשייכים ולתנועה שיצליחו במאבק. אבל שנית, חשוב שהקיבוצים ידעו שהמנהל אמר לתנועה אמירה ברורה שההקפאה לא חלה על קיבוצים שלא שייכו דירות. במשמר העמק אנחנו רוצים להתחיל לבנות והמנהל הקפיא את הבנייה. דיברנו עם רשם האגודות, ששלח למחוז צפון הודעה שמשמר העמק הוא קיבוץ שיתופי, וכך המנהל היה יכול לחתום על אישורי הבנייה ואנחנו מתחילים לבנות ממש בימים אלה. צריך שהקיבוצים השיתופיים ידעו שהם לא בתוך ההקפאה".


בינתיים מנהל מקרקעי ישראל ראה שבקיבוצים מסוימים נהוגה השכרת דירות, ושיש אפילו עוזבי קיבוץ שגרים בתל אביב ויש להם, כביכול, זכויות על דירת ההורים, והם משכירים אותה