בִמקוֹם - אתר לצעירים
 
 
 
כניסה לקהילת במקום
 
דואר אלקטרוני
 
סיסמה
 
שכחת סיסמה?
 
 
משתמש חדש?
 
 
 
 
לוח עבודה בקיבוץ.png
 
 
 

יטבתה - אמפריית קיימות

דף הבית > בקיבוץ >  יטבתה - אמפריית קיימות
 
 
 

 בשנים האחרונות עשינו ביטבתה צעדים גדולים כדי להדביק את ההתפתחויות האחרונות בתחומי הטכנולוגיה הירוקה והקיימות. הרשו לי לקחת אתכם לסיור קצר בפרויקטים השונים המתקיימים היום ביטבתה.
נתחיל בפרויקט הגדול מכולם – מתקן טיהור השפכים: בתוך "חבית" ענקית, שבבנייתה הושקעו כמיליון דולר, נאספים השפכים מהרפת ומהמחלבה ובתהליך של סינון מכני ופירוק באמצעות חיידקים מיוצרים שני מוצרים עיקריים: מי שפכים באיכות של שפכים ביתיים וביו-גז.
את המים שמטוהרים לדרגת שפכים ביתיים מזרימים להמשך טיפול במתקן האזורי ומשם הם נשאבים להשקיית גידולי השחת (אלו השטחים העגולים המאפיינים את יטבתה בכל צילומי האוויר) השחת מזין את הפרות והמעגל הירוק נסגר וחוזר חלילה.
את הביו-גז מזרימים למחלבה להפעלת דוד קיטור שחוסך כ-13% מצריכת הדלק של המחלבה. בנוסף להיבט הכלכלי מדובר בצמצום פליטת גזי החממה בהיקפים של כ-1,000 טון בשנה!
פרויקט ירוק נוסף הינו ייצור חשמל ע"י תאים פוטו-וולטאים מעל סככת הפרות ובחניית הרכבים במזנון. גם מיזם זה חסך עד כה כמות ניכרת של גזי חממה (אם כי בהיקף קטן יותר מהביו-גז במחלבה). באתר הקיבוץ מוצבים שעונים המודדים את חיסכון פליטת גזי החממה. נכון לכתיבת שורות אלו נחסכו בפרויקט הרפת בלבד כ-160 טון גזי חממה והתקבל החזר כספי של למעלה כחצי מיליון ש"ח.
בתמרים, אנו מייבשים ומרסקים את גזם הכפות לחומר המשמש ברפת לריפוד וייבוש מצע הפרות. יש לנו פרויקט קומפוסט בו נאסף זבל הפרות ונהפך לחומר דישון לגידול השדה.
בשלחין אנו מגדלים את האשל הזקוף באמצעות מי רכז המפונים ממתקן ההתפלה של המחלבה. האשל הזקוף, בנוסף לפינוי מי הרכז, מעשיר את עולמנו בחמצן (דבר שמאפשר גם הכנסה – קרן בין לאומית משלמת לנו על כך) ומשמש לשיפור בעירה בתהליך ייצור החשמל בחברת החשמל.
השלחין היו מעורבים במיזמים בין לאומיים נוספים של "גידולי אנרגיה" – צמחים המהווים תחליף לדלק מאובנים מזהם. בין הגידולים שכבר נוסו נמנים הסלק והקיקיון.
מיזם סולארי ברחבת פונדק יטבתה
 
 
שינוי ירוק בתפיסת הקיבוץ
שני פרויקטים נוספים, קטנים אך לא מבוטלים מהבחינה הירוקה והכלכלית, הם החלפת המזגנים הישנים והמעבר לנורות פלואורסצנטיות.
המזגנים הישנים היו צרכני חשמל מופרזים, ובנוסף, גז הקירור עליו עבדותרם להגדלת החור באוזון. החלפנו אותם במכשירים בעלי נצילות אנרגטית גבוהה עם גז קירור ידידותי לסביבה.
הנורות הפלואורסצנטיות החדשות מאפשרות חיסכון עצום באנרגיה – ניתן היום להאיר אתן את כל חדרי הבית באותה כמות אנרגיה אותה צרכה נורת ליבון ישנה בודדת בסלון.
הפרויקטים ה"קטנים" האלה מהווים סמל לשינוי בתפיסת הקיבוץ והחברים ה"פרטיים" בכל הנוגע לחיסכון בכסף ובמשאבים הסביבתיים.
את בתינו, דרך אגב, אנחנו בונים בהשראת המדבר – בידוד קירות וגגות רעפים לחסכון באנרגיה.
בזכות קולטי שמש אנו מאריכים את תקופת הפעילות בבריכה בחודשיים נוספים בכל שנה. משאבה שואבת את מי הבריכה לקולטי שמש המונחים על מדרון סמוך. המים החוזרים מעלים את טמפרטורת הבריכה במספר מעלות – דבר המאפשר פתיחת מוקדמת של עונת הרחצה והארכת העונה בחודש נוסף בסיום.
אנחנו ממחזרים סדרתיים. יש לנו פינות מחזור מכל הסוגים: בקבוקים, ניירות, קרטונים, שקיות, מכשירים חשמליים ישנים המכילים גורמי זיהום סביבתי רבים, כולם נאספים לפינוי ומחזור.
יש לנו חנות יד שנייה, שלא רק תורמת את הכנסותיה לבית החולים יוספטל באילת, אלא גם תורמת לקיימות של כולנו: כאשר חבר מסיים את השימוש בחפץ כלשהו העברתו לחבר אחר חוסכת את החומרים ואת המשאבים האנרגטיים הדרושים ליצירת אותו חפץ. בכך אנחנו מעיקים פחות על הסביבה.
כל ילד ביטבתה יודע שצריך לשמור את הסוללות המשומשות, להשליכן לאיסוף במקומות המיועדים לכך ולתרום בכך לעצירת החדרת חומרים רעילים ומתכות כבדות למי התהום.
כמעט לסיום, ובנימה אישית, תרומתי הקטנה לקיימות: הזמנת בשר לראש השנה באקונומיה, פרסום מידע ותקנונים – כולם דברים שנעשו בעבר באמצעות עוד ועוד ניירות – נעשים עתה באתר האינטרנט של הקיבוץ. מי יודע, אולי כבר הצלנו חלקת ג'ונגל קטנה בברזיל בזכות השימוש בדרך התקשורת הזאת?
אם לא התרשמתם עד כה ממה שתיארתי, האופק הקרוב מראה שיטבתה לא עוצרת במיזמים הקיימים: בקרוב יוקם השדה הסולארי הגדול שלנו "חקלאות סולארית" בתפוקה של 5000KW! במקביל, יושלם פרויקט כיסוי סככות הרפת בפאנלים סולאריים, כהשלמה לסככה הקיימת. כמו כן, החכרנו לחברת "Better Place" מקום ליד המזנון עבור עמדת טעינה לרכבים חשמליים.
קיימות במובנה הרחב היא היכולת להמשיך לקיים תהליך או מצב לאורך זמן. באקולוגיה מדברים על מערכת בת קְיָמָא. מה מסמל המשכיות בעולמנו יותר מכל? כמובן – דור ההמשך. לכן, אחד הדברים המרכזיים שעלינו לעשות היום, הוא לחנך את דור ההמשך לאכפתיות סביבתית, במסורת "והגדת לבנך".